20 Şubat 2017 Pazartesi

KARIŞ KARIŞ İTALYA - İLK DURAK : ROMA !

                                                            4 -VATİKAN




Bir devletin içinde bir devlet , İtalya'nın içindeki şehir devleti Vatikan !







Neymiş bu şehir devleti nerden çıkmış konuya buradan başlayalım istiyorum. Öncelikle şehir devleti günümüz modern devletinin temeli niteliğindeki ortaçağdaki devlet örgütlenmeleridir.










Roma İmparatorluğunda , Antik Yunan'da yaygın olarak duyduğumuz şehir devletleri daha büyük imparatorlukların oluşmasına katkı sağlamıştır.İtalya'da Vatikan Roma'nın içinde Papa tarafından yönetilen özerk şehir devletidir.Vatikan 1929'dan bu yana bağımsız bir devlettir . Vatikan tarafsızlıkları ile bilinen İsviçre askerleri tarafından korunmaktadır.



Vatikan dünyanın en küçük ülkesi olarak kabul edilmektedir.Katolikliğin merkezidir.
Vatikan Roma gezinizin bir parçasını oluşturuyor aslında zira Vatikan ve Roma'yı ayıran koskoca duvarlar aslında. Aziz Petrus Bazilikası , Si, idam gerstina Şapeli , Vatikan Müzeleri işte o duvarların ardında gezilecek yerler arasında.
Bu arada öyle Çin Seddi gibi bir duvar falan beklemeyin sevgili okurlar işte karşıdan karşıya geçince Vatikan'dasınız.
Evet Vatikana'a doğru yola çıkıyoruuz hazır mıyız ? Roma'dan Vatikan'a doğru yolculuğun ilk adımında karşımıza çıkan kale ;


-Castel Sant'Angelo : Bu kale ile Vatikan arasında gizli bir tünel vardır.Ayrıca bu kale hapishane olarak da kullanılmış olup Fatih Sultan Mehmet'in oğlu Cem Sultan'nın hapis yattığı yerdir.O dönemde kalede çok önemli davalara bakılır , idamlar gerçekleştirilirmiş.Maktüllerin de kafaları ibret olsun diye köprüde sergilenirmiş.İçerisinde bulunan hücrelerde mahkumlar havasızlıktan ve açlıktan ölürmüş.Kale tam bir dram örneği niteliğinde.Ayrıca kaleye varmak için kullanılan köprü de bir o kadar meşhur . Dan Brown'un Melekler ve Şeytanlar kitabında bahsedilen köprüdür kendisi.              
































Hz.İsa'nın tacını taşıyan melek heykeli








 








-Aziz Petrus Meydanı : Aziz Petrus Bazilikasının önündeki meydandır.Napolili mimar Gian Lorenzo Bernini tarafından yapılmıştır



-Aziz Petrus Bazilikası : Katolik inancı merkezi olan bazilikadır.

-Vatikan Müzeleri : Dünyanın en önemli sanat eserlerini barındıran müzelerdir.Sistina Şapeli ve Rafaello odaları önemli odalardandır.














Vatikan'a iki kez gitme fırsatım oldu. Hatta ilk gidişimde gece Vatikan'da uyumuştum.Erasmus insanın hayatında daha önce yapmaya cesaret edemediği şeyleri ' Amaaan ne olacak be bi şey olmaz' edasıyla yapmaya cesaret ettiriyor.


Bende kalacak yere para harcamayıp daha fazla yer görmek için böyle bir işe girişmiştim.Merak etmeyin gezdiğim her yeri sokaklarda kalarak da gezmedim. Zaten hava soğumuştu bir yerden sonra . Her neyse ne diyordum Vatikan gece vakti şüphesiz Roma'nın en güvenli yer , belki de tüm İtalya'nın . Birçok evsiz vatandaş da orada uyuyordu baya da sistemliydiler yastıkları yorganları falan mevcuttu.

Şuan size inanması güç geliyor tahmin edebiliyorum ama valla öyle. Gece vakti ne kadar sessiz ve sakin olsa da Vatikan törenlerin olduğu zamanlarda iğne atsan yere düşmeyen cinsten bir kalabalığa sahip oluyor.Vatikan'da bulunuğum iki ayrı zamanda çok kalabalıktı.İlkinde Papa'nın konuşması vardı ve farklı ülkelerden gelen temsilcileri kabul ediyordu.Papa'da bizi görecek mi deeerken heh biz gördük Papa'yı . Muhteşem bir kalabalık bir yandan kendi dillerinde yaptıkları dualar , bir yandan yapılan canlı yayınlar ben de kendimi tüm bunların ortasında bulmuş ' noluyo yaa' moduna geçmiştim . İkinci gidişimde ilkini aratmayan cinten oldu .Avrupalının muhteşem tatil zamanı olan Christmas tatilinde, ilk gününde gitmiştim bu seferde inanılmaz bir turist akını vardı Vatikan'da.


Bu arada ayrı bir ülke falan dedik Vatikan'a girerken kimliktir pasaporttur kontrol falan yok ama siz çıkarken şehadet getirip fatiha okumayı da unutmayın derim :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder