22 Şubat 2017 Çarşamba

KARIŞ KARIŞ İTALYA - İLK DURAK : ROMA !

  5-İSPANYOL MERDİVENLERİ
  6-PADRE DELLA PATRİA / VITTORIO EMMANUELE II




-İSPANYOL MERDİVENLERİ 
Roma'da sağımız solumuz önümüz arkamız tarih kokan yapılarla dolu.Tabiki bir kısmının önemi daha büyük daha çok turist tarafından ziyaret ediliyor . Bunlardan biri de İspanyol Merdivenleri.



















Tarihte İtalya-İspanya arasında hem savaş anlamında  hemde kültürel anlamda birçok etkileşim olmuş.Öyleki İspanyolca ve İtalyanca birbirine çok benzeyen iki dil. Erasmus için gelen İspanyol öğrenciler hemen İtalyanca öğrenmişlerdi mesela , bu konuya özellikle değineceğim daha sonra .



Eveet ne diyordum heh etkileşim falan derken Roma'da İspanya Büyükelçiliğinin olduğu sokakta bulunan bu merdivenler ismini de buradan almış.Merdivenlerin en üst kısmından Roma'daki en önemli markaların mağazalarının bulunduğu caddeyi tüm ihtişamıyla salınırken görebilirsiniz.İstanbul'da Nişantaşı , Roma'da da Via Condotti işte.İspanyol Merdivenleri de her daim kalabalık olan yerlerden birisi.




Merdivenlerin bulunduğu meydanın adı Piazza di Spagna.Lüks mağazaların olduğu cadde de Via Condotti.İspanyol Merdivenleri 137 basamaktan oluşuyor , hanımelileriyle kaplı bu taş merdivenler.Aslında isim ile ilgili farklı söylentiler de var .

Merdiven yapılamayacak kadar dil yokuşlu yerlere yapılan merdivenler için İspanyol Merdivenleri ismi kullanılması diğeri de İspanyolların şehri fethederken buradan girmeleri.
 




-VİTTORİO EMANUELE II ABİDESİ : PADRE DELLA PATRİA


Roma'da Piazza Venezzia'da bulunan İtalya'nın ilk kralı Emanuele anısına yaptırılan abide olur kendisi.Gayet heybetli bir yapı olmakla beraber önünde de Vittorio Emanuele'nin heykelini bulundurmaktadır.İtalya'da bulunan diğer tarihi yapılar gibi burası da büyük bir öneme sahiptir.Birinci Dünya Savaşı asker mezarlığını da bulundurmaktadır.Meçhul Asker Anıtı olarak da bilinmektedir bu arada.2 Haziran günü burada bir anma töreni gerçekleştirilirmiş.








Aslında yapı İtalyanlar tarafından başlangıçta hiç sevilmemiş ve protesto edilmiş. Nedeni ise yapının sırf beyaz mermerden yapılmasının halk arasında takma dişe benzetilip şehrin görüntüsünü bozduğu düşünceleriymiş.Ayrıca İtalyanlar bu esere pasta ve daktilo adını takmışlar onlara benzettikleri için.










Eser o kadar görkemli ki çok uzaktan bile kendini belli ediyor ayrıca Roma'nın seyri de bu yapıdan bir başka oluyor.Kolezyum tüm ihtişamıyla karşınızda size göz kırpıyor.


Hep en önemli noktayı unutuyorum . Bu yapıda merdivenlere oturmak yasak .Neden bilmiyorum galiba o bembeyaz merdivenler aşınmasın diye .







Roma'da bulunan tarihi mekanların sonuna geldik böylece , aslında en çok gezilen ve turist akınına uğrayan  yerler demek daha doğru olur .Roma'daki diğer tarihi mekanlarla ilgili de ara ara yayınlarla sizinle olacağım :)




2 yorum:

  1. Sayenizde italyayi gezmiş gibi oldum teşekkür ederim arkadaşlar ve bu arada yazinizi cok beğendim devamini bekliyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Turistik mekanları tarihi ile harmanlayarak yazmaya çalışıyorum , begenmenize sevindim :)

      Sil