20 Mart 2017 Pazartesi

KARIŞ KARIŞ İTALYA - İKİNCİ DURAK : PİSA !

Her ülkenin kendisiyle özdeşleşmiş turist akınına uğrayan mekanları vardır.İtalya’da Kolezyum’dan sonraki simge de kuşkusuz Pisa kulesidir . Yamuk olması ile meşhur olan turistlerin düzeltmeye çalışıp poz verdiği kule .









Pisa çok küçük bi şehir . Roma’ya yaklaşık dört beş saat uzaklıkta .İki günlük Roma turundan sonra biz de arkadaşımla Pisa’ya geçmiştik.

Otobüs durağından yaklaşık yarım saat yürüme mesafinde olan Pisa kulesini gördüğümüz an ‘ Aaaaaa valla yamukmuş !!! ‘ dedik Merve ile beraber bir ağzından.









Pisa kulesi aslında hayalimde olandan daha küçüktü . Minyatür gibi bir şey sanki arkadaşlar.Sağa doğru yamuk minik bir kule . Yamukluğunun sebebi ise pek çok kez araştırılmış ve ortaya da birçok fikir çıkmış.1173 yılında atılan temel mermer ve kireçten oluşuyormuş . Kule yuvarlak bir temel üzerine inşa edilmiş.Kum , deniz kabukları ve kil üzerine . 






Kulenin güney tarafında bulunan toprak daha çok sıkıştırılabilirmiş ancak bina bu sebepler yüzünden yıkılmamış ve sağa doğru eğilmeye başlamış.
Zaten ‘ Torre Pendente di Pisa’ Eğilen Pisa Kulesi olarak bilinmekte.






Kule İtalya’nın Pisa kentinde Mucizeler Meydanı ‘ Piazza dei Miracoli’de bulunmaktadır.Kule meydanda bulunan kilisenin çan kulesi olarak inşa edilmiş.İlk beş yıl dik kalıp üçüncü katın inşasından sonra  eğilmeye başlamış.Hatta kulenin inşaatı Cenova Savaşı nedeniyle 100 yıl duraklamış.



















1987 yılında Unesco Dünya Mirası ilan edilmiş.2001 yılında da turistler için ziyarete açılmış.Kulede 7 tane çan bulunur.294 basamak çıkılarak kuleye ulaşılır.








Elbette gelen turistlerin hepsi Pisa’yı düzeltirken , tekmelerken , iterken , sırtına alırken , sarılırken milyonlarca fotoğraf çekiliyor. 












Aslında bir köşede oturup saatlerce insanları izlemelik bir yer . Tabi dikkatli olmazsanız da telefonunuzu , cüzdanınızı kaptıracağız bi yer aynı zamanda . Hırsızlar turistlerin fotoğraf merakını fırsat bilip pusuda bekliyor. Burada birçok hırsızlık olayı yaşandığını duydum.Hatta karşılaştığım bir Tayland’lı kız telefonunu çaldırmıştı.Polis ise hiçbir şey yapamayacağını söylemişti.















Bu arada Pisa’da yapacak başka hiçbir şey de yok .Eğer geleceksiniz günübirlik gelmeniz yeterli.Kulenin yanında bulunan kiliseyi de gezer günü bitirirsiniz .

















Fotoshop yapsak daha iyiymiş :D
Tabi bu fotoğraf için ne kadar uğraşacağınıza da bağlı.











Sağ yapmalar sol yapmalar geri gelmeler bir türlü doğru düzgün olmayan fotoğraflar ile Pisa hala zihnimde kahkahalarla hatırladığım bir şehirdir.





Ve bir de Türkçe öğrenmiş olan satıcılar.Ben satıcıya magnetlerin fiyatını İtalyanca sorup , sonra Merve'ye dönüp 'Burda pahalı başka yere bakalım ' deyince satıcı birden ' Abla gel gel üç tanesi beş lira'diye seslendi . Biz şok . Meğer satıcıların çoğo böyle Türkçe öğrenmiş bizde gezdikçe fark ettik bu durumu.









İtalya’dan yayınlar devam ediyor , takipte kalınız J



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder